17.10.2016

Reumatoidalne Zapalenie Stawu

Jak wyleczyłam staw łokciowy (reumatoidalne zapalenie stawu) czyli prawdziwość testu na nietolerancje pokarmowe (FoodDetective)

Moja historia walki z bólem stawu zaczęła się trzy lata temu. Prawy łokieć zaczął pobolewać, ćmić a z czasem ból stawał się tak dokuczliwy, że ułożenie ręki w nocy było nie lada wyzwaniem. Maści nie pomagały kompletnie nic i jak oglądam reklamy tych cudownych produktów to wiem, że to tylko czysty biznes. Wizyta u ortopedy opierała się (ci co byli to wiedzą) na jednobrzmiącym wyroku – reumatoidalne zapalenie stawu. Od czego ? Zadałam proste pytanie. Jako dietetyk, uważam, że naprawdę zdrowo i różnorodnie się odżywiam, nie choruję zbyt często, nie przeciążam stawów nadmiernym wysiłkiem fizycznym jestem szczupła i sprawna. Odpowiedź „ z wiekiem stawy się wycierają i tak już jest” wcale mnie nie zadowoliła. Zastrzyk z blokady w łokieć pomógł mi na 5 miesięcy, po czym ból zaczął wracać. Odwiedziłam trzech innych ortopedów i uzyskałam podobną odpowiedź, z tą różnicą, że doszło przypuszczenie zapalenia mięśnia przyczepnego. Drugi zastrzyk, kolejne tabletki przeciwzapalne, przeciwbólowe i maści. Tym razem ból wrócił po 3 miesiącach i zwątpiłam już, że kiedykolwiek będę funkcjonowała „normalnie”. Nie chcąc kolejnego zastrzyku wypróbowałam nową metodę przeciwbólową, przeciwzapalną tzw. falę uderzeniową. (fale magnetyczne o zmiennej częstotliwości w poradni fizjoterapeutycznej) Po trzech zabiegach miałam odczuć poprawę. Wybrałam 5. Niestety nic nie pomagało, a przeciwnie ból narastał. I wtedy zdarzyło się coś gorszego. Zaczął mnie boleć drugi łokieć. Teraz wiedziałam, że jak sama sobie nie pomogę, to żaden ortopeda mi nie pomoże. Zbadałam zagadnienie z innej perspektywy, dochodząc do banalnego wniosku, że nic nie powstaje bez przyczyny. Mam pacjentów z różnymi problemami gastrycznymi, którzy chodzą do gastrologów, biorą leki a i tak ciągle mają kłopoty z trawieniem. Dopiero dieta eliminacyjna przynosi poprawę zdrowia.
A co jeśli jedzenie ma wpływ nie tylko na układ trawienny i nasze samopoczucie, ale też na wszystkie pozostałe schorzenia, które nie kojarzymy z jedzeniem ? Wykład na temat nietolerancji pokarmowych otworzył mi oczy. Test FoodDetective przeprowadziłam oczywiście najpierw na sobie. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że mam średnią nietolerancję na pszenicę i jajka oraz największą na orzechy brazylijskie, które bardzo lubię i często pojawiały się w moim menu.
Przez ponad 3 miesiące nie jadłam zbóż, ani jajek, oczywiście wszystkie orzechy poszły w odstawkę (został słonecznik, pestki dyni i sezam) Po 2 miesiącach ból zaczął stopniowo zanikać, a obecnie minęło już 5 miesięcy łokcie nie bolą mnie wcale. Zaczęłam na nowo jeść niewielkie ilości jajek i pieczywa i dokładnie się obserwować. Co do orzechów to jeszcze unikam. Wszystkim, którzy mają problemy zdrowotne z niewiadomych przyczyn polecam zrobienie testu.
Katarzyna Podrażka-Kurcewicz

07.09.2015

Nadwaga u dzieci

Odchudzanie dzieci zaczyna się od rodziców !!
Dziecko ma nadwagę? To nie jego wina! To rodzic kupuje produkty, gotuje i przekazuje nawyki żywieniowe, również te złe. I jeśli dziecko ma schudnąć, cała rodzina musi zacząć jeść inaczej. Trzeba nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych i wytłumaczyć dlaczego nadmiar spożywania niektórych produktów np. coli czy pączków szkodzi jego zdrowiu. Dlaczego warto jeść różnorodne posiłki i dokładać warzywa i owoce.

13.12.2013

Jak przytyć ?

Aby przytyć ok. 0,5 kg na tydzień, trzeba spożywać co najmniej 500 kcal dziennie więcej. Ta wielkość kalorii może się zmieniać, ponieważ na przemianę materii ma wpływ wiele czynników jak płeć, wzrost, wiek, poziom hormonów , kondycja układu nerwowego, ale także palenie papierosów, picie alkoholu i oczywiście czynniki genetyczne.  

16.09.2014

Celiakia

Choroba , która nie toleruje glutenu. Gluten jest to mieszanina białek roślinnych gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Białka te tworzą prolaminy -białka proste zwane globularnymi, które zawierają dużą ilość kwasu glutaminowego i proliny mającej słodki smak, podobnie jak większość aminokwasów.

26.03.2014

Obrzęki nóg

Wiele kobiet uskarża się na problem zatrzymania wody w organizmie powodujący obrzęki nóg, którym towarzyszy uczucie ciężkości i boleści. Najczęściej walka z tą dolegliwością opiera się na przyjmowaniu tabletek lub wmasowywaniu w kończyny maści z wyciągiem z kasztanowca. Skutecznym sposobem na obrzęki jest przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych.

14.01.2014

Depresja

Dobry nastrój ,humor, optymizm zależą od prawidłowego funkcjonowania mózgu. Brak snu, przebyte choroby, zaburzenia odżywiania, stres, spożywanie różnych leków mają wpływ na całokształt przemian zachodzących w organizmie człowieka. Odpowiednia dieta i regularne uprawianie sportu regulują rytm biologiczny , likwidują wewnętrzne napięcia , zwalczają stres i zmęczenie.

18.12.2013

Jak odżywiać włosy ?

Niestety ilość i grubość naszych włosów dziedziczymy po rodzicach i tylko właściwa dieta połączona z odpowiednią pielęgnacją pomoże utrzymać je w dobrej kondycji. Nie ma jednego złotego środka, który zapewni nam bujną czuprynę . Aby włosy były zdrowe potrzebują , witamin, mikroelementów oraz białek , tłuszczów i węglowodanów.

11.02.2014

Refluks

Choroba ta polega na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Typowymi objawami są : zgaga, puste odbijanie i nieprzyjemny posmak w ustach. Dolegliwości nasilają się w pozycji leżącej zwłaszcza po obfitym lub tłustym posiłku. Jeśli objawy występują zbyt często wymagane jest leczenie i  lekko strawna dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego